FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
On October 18, 2011, the Troup County Board of Commissioners approved the Troup County Foreclosure Registry to establish a property registration program as a mechanism to protect neighborhoods from blight through the lack of adequate maintenance and security as a result of properties that are foreclosed or where ownership has been transferred after foreclosure. 

WHO IS AFFECTED BY THIS ORDINANCE AND WHEN IS THE EFFECTIVE DATE? 
Any creditor or mortgagee that retains a foreclosed real property through a foreclosure sale or proceeding or has foreclosed on real property and transfers the property to a person or entity is required to register the property and pay a non-refundable registration fee. 
WHAT IS THE REGISTRATION FEE? 
A property is required to be registered within 30 consecutive calendar days following foreclosure sale or proceeding. At the time of registration, a non-refundable fee in the amount of $100.00 is due. 

DOES THE REGISTRY APPLY TO ALL PROPERTIES IN TROUP COUNTY? 
The registry applies to all residential and commercial real properties foreclosed on or after November 1, 2011 in unincorporated Troup County.
HOW DO I KNOW IF THE PROPERTY IS LOCATED WITHIN UNINCORPORATED TROUP COUNTY? 
Whether real property is in an unincorporated or incorporated area of the County can be determined by looking at Tax District information for the property through Troup County’s Tax Commissioner’s Office or Property Appraisal Department online. This information is also located on real property tax bills issued each year. To view tax records, visit www.troupcountyga.org
HOW DO I REGISTER A FORECLOSED PROPERTY WITH TROUP COUNTY? 
The Foreclosure Registry Registration Form must be completed electronically on the Troup County Foreclosure Registry website located on Marshal Office heading at www.troupcountyga.org.
 IF I WANTED TO OVERNIGHT THE REGISTRATION FORM AND REGISTRATION FEE, TO WHAT PHYSICAL ADDRESS MAY I DO SO?
The registration form and fee should be remitted in the form of a check or money order along with the control number made payable to: 

Troup County Marshal Office
100 Ridley Avenue Room 1900

LaGrange, Georgia 30240 

Phone # must be on check 

DO I HAVE TO LIST A LOCAL PROPERTY AGENT? 
Yes, creditors or mortgagees located outside the geographical boundaries of Troup, Heard, Coweta, Meriwether, and Harris Counties are required to designate a local property agent located within these geographical boundaries to ensure security and maintenance of the property in compliance with County Code. The local property agent must be listed on the registration form. 

The property agent must have the authority to ensure security and maintenance of the property; comply with code enforcement orders issued by the County; provide a trespass authorization upon request of an enforcement officer; conduct inspections of the property; accept rental payments from tenants, if no management company is otherwise employed; and serve as an agent authorized to receive code enforcement citations and notice pertaining to any court proceeding or administrative enforcement. 

WHAT ARE THE PENALTIES IF I FAIL TO REGISTER?
Failure to register a foreclosed property will be subject to a penalty of $500 month.
IF THE DEED UNDER POWER OF SALE AND A TRANSFER OF OWNERSHIP ARE RECORDED SIMULTANEOUSLY, ARE BOTH TRANSACTIONS SUBJECT TO THE ORDINANCE AND REQUIRED TO BE REGISTERED TWICE? 
No. If the transfer of ownership occurs within 30 consecutive calendar days of the foreclosure sale or proceeding, the entity that is transferring the property is required to register the property and pay only one non-refundable registration fee of $100. 
WHAT FORMS OF PAYMENT ARE ACCEPTED? 
Registration can be paid in the form of cash or check. 

 

 WHAT HAPPENS IF A FORECLOSURE SALE IS RESCINDED? 
Georgia law (O.C.G.A. §9-13-172.1) gives a lender the right to rescind a foreclosure sale within 30 days of the sale, as long as the deed under power has not been delivered to a purchaser. A lender may rescind a foreclosure sale due to bankruptcy or a loan modification which occurred (unknown to lawyer calling out the sale) or maybe some other error that would invalidate the foreclosure sale. If the foreclosure is rescinded within 30 consecutive calendar days following the foreclosure sale, then no fee is owed and no registration under the ordinance will be required.
IF THERE IS ANY CHANGE IN CONTACT INFORMATION FOR THE PROPERTY, DO I HAVE TO REPORT THAT CHANGE TO THE COUNTY?

Yes, any change in contact information for the property must be reported to the County within 15 consecutive calendar days of the change.

WHO SHOULD I CONTACT IF I HAVE ADDITIONAL QUESTIONS?
For additional information, call the troup County Marshal Office @ 706-883-1627.


